Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Bat for Lashes-Two Suns (2009)

Έχω κολλήσει άσχημα από την πρώτη φορά που άκουσα αυτό τον δίσκο..και γενικά δύσκολα με συγκινεί κάτι ώστε να αφιερώσω αρκετό χρόνο σ'αυτό συγκεκριμένα.. συνήθως απλά ενθουσιάζομαι και μετά από 2 μέρες έχω βαρεθεί.. όμως εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο.. τον πρωτοάκουσα μέσα Φεβρουαρίου και τώρα τέλη Μαρτίου με έχει πορώσει ακόμα περισσότερο.. το ένα κομμάτι συμπληρώνει με τόσο υπέροχο τρόπο το άλλο με αποτέλεσμα να προκύπτει αυτό το διαμαντάκι. Για μένα μπαίνει αυτόματα στα τοπ μου και θα συνεχίζει να γαργαλάει τα αυτιά μου για πολύ πολύ καιρό ακόμα. Η αλήθεια είναι πως ο πρώτος της δίσκος δεν με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα εκτός από ένα δύο κομμάτια.. εδώ όμως έχουμε εξέλιξη, ο ήχος είναι διαφορετικός και πιο πως να το πω.. πιο ονειρικός και ταξιδιάρικος. Οι στίχοι πιο προσωπικοί και πιο αυθεντικοί κατά την άποψη μου.. η Natasha μας χαρίζει ένα μέρος του εαυτού της και εμείς το δεχόμαστε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Από κάτω το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το Glass. Προτείνω φυσικά να τον ακούσετε ολόκληρο όσοι δεν το έχετε κάνει αν και πιστεύω ότι το Glass θα σας πείσει.. αξίζει να αναφέρουμε ότι στην παραγωγή του δίσκου συνέβαλαν και οι Yeasayer καθώς και ο Scott Walker των κάποτε Walker Brothers με δεύτερα φωνητικά στο τελευταίο κομμάτι "The Big Sleep". Για το πιο δημοφιλές τραγούδι του δίσκου, το "Daniel", η Natasha δήλωσε στην εφημερίδα "The Sun" ότι στηρίζεται στον φανταστικό φίλο-χαρακτήρα με τον οποίο ήταν ερωτευμένη έφηβηIra Wolf Tuton των Yeasayer συνέθεσε το μέρος του μπάσου ενώ η Natasha έγραψε την υπόλοιπη ενορχήστρωση-μελωδία του κομματιού.
Στο "Pearl's Dream" η ίδια μας παρουσιάζει ένα alter ego της ονόματι Pearl την οποία ο τύπος χαρακτήρισε ως "a destructive, self-absorbed, blonde, femme fatale of a persona who acts as a direct foil to Khan's more mystical, desert-born spiritual self."

Φυσικά η σύγκριση με παρεμφερή ονόματα του ίδιου πάνω κάτω μουσικού στυλ όπως Kate Bush και Bjork είναι αναπόφευκτη καθώς οι επιρροές είναι άπειρες και νομίζω φαίνεται σε όλο τον δίσκο.. σε κάποια σημεία ακόμα και Loreena McKennitt μου θύμισε.. όλο αυτό το σκηνικό μάγων,ιπποτών,κεριών,σπηλαίων,σκοτεινής ατμόσφαιρας που θυμίζει τελετουργικά και μύθους του Μεσαίωνα,ύλης-αντιύλης,μάχης μεταξύ καλού-κακού αλλά και μελωδίες εγχόρδων του στυλ της Αναγέννησης.. 2 ήλιοι λοιπόν οι οποίοι συμβολίζουν πολλά.. την ανατολή και τη δύση, τη σύνδεση ίσως των μελωδιών της αρχαιότητας με αυτούς της σύγχρονης εποχής όπως την μείξη του ήχου των παραδοσιακών κρουστών που πάλλονται με τον ηλεκτρονικό και ψηφιακό ήχο των drum machines.
Ένας καταπληκτικός δίσκος.

According to the press release, Two Suns is "a record of modern-day fables exploring dualities on a number of levels – two lovers, two planets, two sides of a personality," bringing reflection about "the philosophy of the self and duality, examining the need for both chaos and balance, for both love and pain, in addition to touching on metaphysical ideas concerning the connections between all existence."

2 σχόλια:

  1. Μεγάλος δίσκος και θεα η Νατάσσα..Κάνει και εξαιρετικά live..Προσωπικό αγαπημένο κομμάτι το moon and moon..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nai einai uperoxi.. egw den nomizw oti mporw na ksexwrisw kapoio kommati.. mou einai ola agapimena xaxaxa apo tin arxi mexri to telos xanomai..fantasou gia ti porwsi milame.. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή